Rețelele socializare și ce ne învață ele

Scurtă introducere în socializarea facilitată de rețele

Studiile arată că 80 la sută din adolescenți – așa numita Generație Y – frecventează rețelele sociale atunci când accesează Internetul. Nu este de mirare că viețile noastre reale se modifică în ritmul alert impus de rețelele sociale. Deși unii părinți sunt îngrijorați în ceea ce privește un viitor ”fără gramatică”, așa cum o cunoaștem astăzi, emoticoane și un jargon SMS verbal, cele mai multe semne indică o realitate mult mai promițătoare. Rețelele sociale ne fac subiecții unor adaptări unice la utilizarea mediului social virtual și ne oferă, de asemenea, un mod cu totul nou de a comunica.

 

Scriem pentru un public mai larg

Tradiția ne-a obișnuit cu ideea că scrisul este o activitate solitară, însă, în era internautică, a scrie a devenit acum un mod social de a publica și a comunica idei. Înainte de apariția Internetului, cei mai mulți oameni scriau pentru a comunica cu o altă persoană. Astăzi, ceea ce scriem ajunge pe ecranele dispozitivelor a sute de mii de utilizatori printr-o simplă publicare cu un singur click. Căutăm doar dispozitivele care ne permit să ramânem conectați și pentru a comunica cu un public global la momentul potrivit. Internetul a permis îmbunătățirea abilităților noastre de scriere dar și motive de îngrijorare în ceea ce privește erodarea acestor abilități.

Devenim mult mai creativi în ceea ce privește limbajul

Rețelele de socializare, cum ar fi Twitter și Facebook, care impun o limită de caractere publicate, propun utilizatorilor să-și compacteze gândurile. Pentru mulți utilizatori, acest fapt duce la utilizarea excesivă a ceea ce se numește textspeak sau integrarea limbajului SMS în situațiile reale de conversație. Acest tip de prescurtare implică o limbă cu totul nouă datorită abrevierilor deseori binevenite.

Unii termeni populari cum ar fi LOL ( folosit pentru “râde cu voce tare”) au evoluat în cuvinte unice care au o semnificație mai largă decât sensul lor inițial. LOL este acum folosit pentru a adăuga o glumă sau o inflexiune prietenoasă a mesajelor, aproape ca un tip de punctuație. LOL nu indică întotdeauna un râs concret. Acesta este doar un exemplu simplu care indică felul în care Internetul își propune propriul limbaj.

Trebuie să discernem între jargonul SMS și gramatică adecvată

În orice interacțiune, există mai multe tipuri diferite de comunicare în lumea rețelelor sociale. Jargonul, emoticoanele și abundența abrevierilor sau a argoului nu sunt potrivite pentru oricare cadru social. Utilizatorii rețelelor sociale trebuie să învețe momentul și locul potrivit pentru diferite tipuri de expresie și registru de limbaj. În timp ce Twitter iartă scăpările de jargon datorită limitei drastice de caractere, Facebook, pe de altă parte, permite texte mai ample și încurajează gramatica tradițională, care de regulă este apanajul unei presiuni sociale în orice rețea de socializare. În timp ce pe Facebook prescurtările de limbaj sunt permise, în e-mailuri și chiar în unele bloguri, cei mai mulți ”scriitori” sunt încă conștienți de modul corespunzător de a scrie, și preferă acest mod.

Ne exprimăm mai concis

Un alt efect secundar existenței limitei de caractere publicate pe rețelele de socializare este abilitatea de a ajunge la trece direct la subiect și de a schimba formatul informației pe care o oferim. Nu mai este loc de introduceri lungi. Proza indulgentă a generațiilor trecute face loc unui nou mod de a scrie, mai concis, mai efervescent și mai filtrat. La acest lucru au contribuit blogurile. Blogger-ii de succes știu că dispun doar de câteva secunde pentru a capta atenția cititorului înainte ca acesta să treacă mai departe cu un click. Propozițiile scurte, ritmul alert și diateza activă sunt doar câteva elemente care caracterizează cel mai popular tip de expresie scrisă online.

Distribuim mai mult și mai rapid

Rețelele sociale dinamitează rapid barierele personale. Oamenii vor posta lucruri prin intermediul conturilor lor de Facebook; în orice altă perioadă ar fi sunat zeci de oameni la telefon pentru a le împărtăși aceste idei. Aceste bucățele mici de informație deschid porțile unei lumi pline de noi oportunități de conversație atunci când ne avem prietenii la îndemână la orice oră din zi.

Înainte de existența rețelelor sociale, o conversație despre locul de muncă, alăptat sau relații cu anumiți colegi sau amici putea părea cel puțin ciudată. Însă după ce ”prietenii” noștri din lista de Facebook văd imagini și mesaje online despre evoluția relației noastre de cuplu, poze cu copiii sau mesaje cu caracter civic, abordarea acestor subiecte devine mult mai ușoară. Există cu siguranță, argumente pro și contra pentru acest tip de distribuire a informației cu caracter personal, dar acest fapt nu poate decât dovedi că rețelele sociale nu înseamnă o izolare precum susține opinia critică.

Vedem mai puțini ochi atunci când vorbim în public

Vorbitorii publici sau influențatorii de opinie observă o schimbare autentică în modul lor de comunicare cu masele și cu publicul larg. Exista o vreme când liderii de opinie vedeau ochii și expresiile faciale ale interlocutorilor sau ale publicului, în vreme ce astăzi ei privesc către terminale, laptopuri și dispozitive mobile care ascund persoanele din public. Acest lucru se datorează faptului că mulți participanți la discursuri publice iau notițe cu ajutorul aparatelor sau publică online în timp real note despre discursul la care iau parte. Un discurs public în fața acestui tip de participanți poate fi o experiență tulburătoare pentru unii vorbitori, dar este vorba doar de o ală schimbare la care vor trebui să facă față.

Suntem mai ușor de distras în situații sociale

Odată cu ubicuitatea dispozitivelor mobile și popularitatea mesajelor text există posibilitatea să ca gradul de prezența al interlocutorului într-o anumită situație socială să aibă de suferit. Nu mai este neobișnuit să vedem oameni lipiți de aparatele lor în orice tip de context social. Dacă nu îți amintești o astfel de situație întâmplându-se, s-ar putea foarte bine sa fii tu cel care o face. Acest lucru nu înseamnă că am devenit mai puțin sociabili, ci înseamnă doar că putem fi mai rapid distrași. A lăsa deoparte telefonul mobil și a ne concentra atenția la interlocutor necesită un real efort din partea celor mai mulți dintre noi.

Rețelele sociale presupun o reală schimbare în felul nostru de a comunica. Însă această schimbare ne permite extinderea cercurilor sociale și explorarea de noi orizonturi formatoare prin conectarea permanentă la Rețea.

Proiectul My friend a urmărit sa exploreze aceste ipoteze într-un cadru restrâns cu un performance despre ce se întâmplă atunci când singura formă de interacțiune între noi și cei din proximitatea noastră este pur virtuală.